Turfmarkt

Gouda

4 Stadsappartementen te Gouda

Op de hoek Turfmarkt, Lange Dwarsstraat aan misschien wel één van de mooiste grachten van Gouda, hebben we samen met een investeerder in 2019 een grachtenpand aangekocht.

Het pand dat al zeker 350 jaar oud is, is in de loop der jaren keer op keer verbouwd. De laatste grote verbouwing vond in 1925 plaats. Destijds is de voorgevel aangepast aan de stijl van de Amsterdamse School, maar helaas heeft dat het pand niet veel goeds gedaan.

Historie over de Turfmarkt

Al in de veertiende eeuw was de gracht langs de huidige Turfmarkt aan beide zijden bebouwd. Opmerkelijk aan de Turfmarkt is het hoge waterniveau. De straat bevindt zich slechte enkele centimeters boven het water. De gebruikte straatnamen in de omgeving herinneren aan de verkoop van turf, elzenhout, varkens en eieren, die hier vroeger plaatsvond. De hoge waterstand was zeer handig bij het lossen van de genoemde goederen. De Turfmarkt grenst direct aan dat van de naastgelegen gracht de Gouwe.

In mei 2019 kregen we het pand van ruim 230 m2 in eigendom. Het pand was in gebruik als woonhuis en bestond uit 5 lagen. Ook was het pand al in drie appartementsrechten gesplitst. De laatste eigenares had er twee woningen van gemaakt. Er bestond echter nog een VVE met drie appartementsrechten.

Voor de aankoop is onderzoek verricht of het pand te verbouwen was tot vier of vijf appartementen. Vier appartementen leek te passen. Echter, dat kon niet zonder een aantal aanzienlijke ingrepen. Vanwege de slechte staat van de verdiepingsvloeren en omdat we meer hoogte wilden realiseren, werd besloten het gehele binnenwerk inclusief twee complete verdiepingsvloeren te verwijderen.

31°West was verantwoordelijk voor de indeling studie om tot vier hele efficiënte appartementen indelingen te komen, de constatering van de aannemer, sloper en installateurs. In samenspraak met de aannemer hebben wij de aanvraag van de omgevingsvergunning afgehandeld en een gesprek met welstand gevoerd tijdens de voorbereidingsfase.

Tijdens de bouw tot en met de oplevering was 31°West eindverantwoordelijke, ook namens de investeerder en sparringpartner voor de aannemers en hielden wij toezicht op het bouwproces.

Projectgegevens

Naam:
Stadsappartementen Turfmarkt 88, Gouda

Segment(en):
Wonen

Expertise(s):
Ontwikkelaar

Omvang:
Vier woningen met fietsenberging

Opdracht:
Van initiatief tot en met oplevering

Periode:
Juni 2019 tot Q2 2020

Oplevering:
Juli 2020