Smart Dock van concept naar project

Haarlem

Stad tussen de bomen

Het voormalige Fluor-terrein in Haarlems Schalkwijk wordt herontwikkeld tot een groene, duurzame en gemengde stadsbuurt. De ontwikkelende bouwer Dura Vermeer transformeert de komende jaren de oude hoofdkantoor locatie Fluor, naar een levendig groen woon- en werkgebied. De titel van de gehele ontwikkellocatie Schalkwijk Midden luidt ‘Stad Tussen De bomen’ onder het motto: “Geen bomen in de stad, maar stedelijkheid in een bomenlandschap”.

Het oude hoofdkantoor van Fluor wordt getransformeerd tot een appartementengebouw met moderne industriële lofts en werkruimten. In totaal bestaat het project Elements uit 300 woningen en 1.600m2 commerciële ruimte op verschillende plekken in het gebied. Er worden zowel koop- als huurwoningen gerealiseerd.  Elements wordt autoluw, daarvoor hebben wij samen met Dura Vermeer het zogenaamde ‘Smart Dock’, een vernieuwend mobiliteitsconcept ontwikkeld.

Smart Dock

The Smart Dock is een nieuwe bovengrondse parkeergarage waar mobiliteit en ontmoeten centraal staan. Steeds meer mensen delen een auto, reizen met het openbaar vervoer en zijn bewuster van hun footprint. Naast parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers kan er tevens gebruiken worden gemaakt van een groot aantal deelauto’s en -fietsen. Daarnaast komt er voor de buurt een werkcafé met een groot buitenterras en een servicepunt voor het ophalen en wegbrengen van pakketten.

Het gebouw is bijna geheel circulair door het toepassen van staal, beton en een complete houten gevel. Daarnaast is er ook heel veel aandacht besteed aan de 5e gevel. The Smart Dock wordt op het dak geheel vergroend met verschillende soorten klimop, inclusief een beregeningsinstallatie. Het dak toont gedurende het jaar verschillende bloemen aan de toekomstige bewoners die op de Smart Dock uitkijken.

De Smaak van F wordt Elements

Dura Vermeer heeft, onder de noemer ‘De Smaak van F’, geïnteresseerden en omwonenden gevraagd mee te denken over het karakter van de nieuwe buurt. Toekomstige bewoners willen in de stad blijven, dichtbij de gezelligheid van de binnenstad van Haarlem, maar hebben ook behoefte aan écht groen, zonder veel auto’s, liefst op een plek met voorzieningen op loopafstand en met iets van gezellige horeca of ruimte om anderen te ontmoeten. Ook aan huis kunnen werken was een terugkerende wens. Kijk voor meer informatie over dit project op https://elementshaarlem.nl/

Rol  31° WEST CONCEPTS

31° West Concepts was vanaf het prille begin betrokken als lid van het ontwikkelteam, om samen met de andere leden het stedenbouwkundig plan te maken en mede bedenken van het  programma. Na afronding van de haalbaarheidsfase was 31° West Concepts verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de twee woongebouwen ‘Amerikablok’ en ‘Floors’, samen goed voor 190  Appartementen. Deze beiden gebouwen zijn inmiddels verkocht aan belegger Bouwinvest. Maar bovenal (mede)bedenker van The Smart Dock concept en verantwoordelijke voor de uitontwikkeling tot en met de DO-fase in nauwe samenwerking met Continental Car Parks (CCP).

Projectgegevens

Naam:
Elements deel Smart Dock, Haarlem

Segment(en):
Mobiliteit, commercieel en publiek

Expertise(s): 
Gedelegeerd ontwikkelaar

Opdrachtgever:
Dura Vermeer Midden West

Omvang:
380m2 horeca, mobiliteitshub met deelauto’s en -fietsen met een parkeercapaciteit van 310 parkeerplaatsen

Opdracht:
Concept, SO, VO tot en met DO

Periode:
Q2 2017 tot Q3 2020