Grote Beer

Rotterdam

Grote Beer

In opdracht van Dura Vermeer Zuid West was 31° West verantwoordelijk voor uitwerking van het planconcept dat was opgesteld in april 2020 en als ‘unsollicited proposal’ aan de Gemeente Rotterdam was voorgelegd en verkrijging van goedkeuring door de Gemeenteraad van Rotterdam. Deze goedkeuring is op 9 december 2020 jl. verkregen.  Een belangrijk voorwaarde voor deze goedkeuring was een start bouw vóór 2022.

Vanaf dat moment is feitelijk gestart met uitontwikkeling van het plan, omdat de stedenbouwkundige randvoorwaarden toen duidelijk waren en ook de afdeling welstand het schetsontwerp op hoofdlijnen heeft goedgekeurd. Onder leiding van 31° West ontwikkelde het projectteam, bestaande uit, Klunder Architecten, Kaskon, Hiensch Engineering en Buro Bouwfysica het plan verder uit tot een omgevingsvergunning. Het plan was op 25 juni gereed om in te dienen.

Naast het ontwikkelen van het plan moet het bestemmingsplan nog worden gewijzigd inclusief participatie met de omgeving. Dura Vermeer heeft in samenwerking met Mees Ruimte en Milieu het bestemmingsplan opgesteld.

Het plan concept

In het appartementencomplex Grote Beer realiseert Dura Vermeer voor Vesteda twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van 57 tot 83 m2. Het complex met 21 woonlagen wordt 68 meter hoog en is bijna energieneutraal en volledig aardgas loos. Er zijn verschillende daktuinen voor bewoners en op straatniveau is ruimte voor winkels en andere commerciële functies.

Prefab-all-the-way

Bij de realisatie past Dura Vermeer een ‘prefab-all-the-way’- bouwtechniek toe. Het gebouw wordt in elkaar gezet met prefab onderdelen, te weten; de gevel, de constructie en badkamers en toiletten. Hierdoor wordt de bouwtijd aanzienlijk verkort naar slechts 19 maanden.

Rol  31° West Concepts

31° West Concepts was verantwoordelijk voor uitwerking van het planconcept dat was opgesteld in april 2020 en verkrijging van goedkeuring door de Gemeenteraad van Rotterdam. Na verkrijging van deze goedkeuring is gestart met uitontwikkeling van het plan. Onder leiding van 31° West ontwikkelde het projectteam, bestaande uit Klunder Architecten, Kaskon, Hiensch Engineering en Buro Bouwfysica het plan verder uit tot een omgevingsvergunning.

Sprint

In zo’n korte tijd een plan uitontwikkelen, van SO tot productie gereed (december 2020 tot december 2021), kan alleen met een tomeloze inzet en met uitstekende en voortvarende samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam, Dura Vermeer, Vesteda 31° West Concepts en alle andere participerende partijen.

Projectgegevens

Naam:
Grote Beer te Rotterdam

Segment(en):
Wonen

Expertise(s):
Ontwikkelaar

Omvang:
193 huurappartementen, 3 daktuinen over meerdere verdiepingen, 2 gemeenschappelijke huiskamers, 3 commerciële ruimtes en een gemeenschappelijke fietsenstalling voor 450 fietsen.

Opdracht:
SO, VO, Omgevingsvergunning, UO tot en met Start Bouw

Contracten:
Koopovereenkomst grond met Gemeente, LOI en TKO met belegger Vesteda en vastgoed eigenaar Klepierre.

Periode:
April 2020 tot heden

Start bouw:
Q4-2021