Elements Stad tussen de bomen

Haarlem

Stad tussen de bomen

Het voormalige Fluor-terrein in Haarlems Schalkwijk wordt herontwikkeld tot een groene, duurzame en gemengde stadsbuurt, genaamd Elements. De ontwikkelende bouwer, Dura Vermeer transformeert dit gebied de komende jaren van oude kantoren locatie met veel verharding er omheen naar een levendig groen woon- werkgebied. De titel van de gehele ontwikkellocatie Schalkwijk Midden luidt ‘Stad Tussen De bomen’ onder het motto: “Geen bomen in de stad, maar stedelijkheid in een bomenlandschap”.

Het oude hoofdkantoor van Fluor wordt getransformeerd tot een appartementengebouw met moderne industriële lofts en werkruimten. Eromheen komen nieuwbouw appartementen, eengezingswoningen en horeca in een groen stadspark.

Smart Dock

Elements gaat uit van circa 1.600 m2 commerciële ruimte op verschillende plekken in het gebied en er worden zowel koop- als huurwoningen gerealiseerd. Elements wordt autoluw, daarvoor hebben wij samen met Dura Vermeer het zogenaamde ‘Smart Dock‘, een vernieuwend mobiliteitsconcept, ontwikkeld. Dit wordt een plek voor de buurt waar mobiliteit en ontmoeten centraal staat. Zo worden er (elektrische) auto’s en fietsen beschikbaar gesteld voor deelgebruik.

De Smaak van F wordt Elements

Dura Vermeer heeft, onder de noemer ‘De Smaak van F’, geïnteresseerden en omwonenden gevraagd mee te denken over het karakter van de nieuwe buurt. Toekomstige bewoners willen in de stad blijven, dichtbij de gezelligheid van de binnenstad van Haarlem, maar hebben ook behoefte aan écht groen, zonder veel auto’s, liefst op een plek met voorzieningen op loopafstand en met gezellige horeca of ruimte om anderen te ontmoeten. Ook aan huis kunnen werken was een terugkerende wens. Kijk voor meer informatie op https://elementshaarlem.nl/

Rol  31° West Concepts

31° West Concepts was vanaf het prille begin betrokken als lid van het ontwikkelteam, om samen met de andere leden het stedenbouwkundig plan te maken en mede bedenken van het programma. Na afronding van de haalbaarheidsfase was 31° West Concepts verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de twee woongebouwen ‘Amerikablok’ en ‘Floors’ samen goed voor 190  appartementen. Deze beiden gebouwen zijn verkocht aan belegger Bouwinvest.

Projectgegevens

Naam:
Elements deelplan Floors en Amerikablok

Segmenten:
Wonen, huur

Expertise:
Gedelegeerd ontwikkelaar

Opdrachtgever:
Dura Vermeer Zuid Midden West, Cruquius / Rotterdam

Omvang:
Amerikablok 149 stuk huurappartementen met 56 parkeerplaatsen
Floors 41 stuks huurappartementen

Opdracht:
Concept, SO, VO tot en met DO en verkoop aan Bouwinvest

Periode:
Q2 2017 tot Q1 2020

Omvang:
– 380 m2 Horeca , mobiliteitsHub met  deelauto’s  en -fietsen met een parkeer capaciteit van 310 parkeerplaatsen.

Opdracht:
Concept, SO, VO tot en met DO

Periode:
Q2 2017 tot Q3 2020